StoryEditor

Klub kreatívcov má novú vizualitu. Ústredným motívom je hviezda

16.06.2022, 07:05

Čistý minimalizmus s viacerými odkazmi navrhol Mykola Kovalenko.

Art Director´s Club Slovakia, klub, ktorý pod jednou strechou združuje kreatívnu špičku slovenskej reklamy, dostal nové logo. Čistú vizualitu navrhol grafický dizajnér Mykola Kovalenko.

„Pôvodné logo ADC nám výborne slúžilo pekných pár rokov, no všetci sme už cítili že si zaslúži nástupcu. Teší ma, že sa nám podarilo nájsť zaujímavý prístup ktorý ho na prvý pohľad oddelí od ostatných kreatívnych klubov, má vlastnú identitu no stále je k nim na prvý pohľad príbuzné. Čo ma teší ešte viac, že sa na ňom zvládlo zhodnúť viac než 30 kreatívcov na valnom zhromaždení," hovorí o potrebe novej vizuality Juraj Kováč, prezident ADC.

Mykola Kovalenko zasa prezrádza, čo symbolizuje: "Viaceré art director´s kluby v Európe využívajú vo svojich vizuálnych identitách motív hviezdy, na ktorý som sa snažil nadviazať a vytvoriť tak pomyselnú väzbu na európske kreatívne skupiny. Vizuálne prekrytie motívov hviezd symbolizuje spoluprácu a spojenie kreatívcov."

image

Nové ADC logo

Pre autora dizajnu bolo dôležitou podmienkou, aby išlo o minimalistický, no zároveň silný, viditeľný a odvážny symbol s väčším dôrazom na samotný symbol než na typografiu. "V ňom citlivo a minimalisticky pracujem s motívom hviezd, ktorých rozloženie v priestore tiež nenápadne vytvára písmeno A," približuje vznik loga Kovalenko.

A na akých ďalších požiadavkách tvoril Mykola Kovalenko svoj návrh? ADC po rokoch používania starého loga hľadali novú, sviežu a predovšetkým modernú vizuálnu identitu, ktorá zodpovedá aktuálnym štandardom, zároveň pôsobí hrdo a reprezentatívne. Podľa autora návrhu by nové logo malo zároveň pomôcť osloviť nové cieľové skupiny obyvateľstva. 

Výnimočná je aj farebnosť. Autor sa snažil použiť neobyčajné farby, ktoré nevidíte v každom druhom logu. Keďže ide o Art Director´s Club Slovensko, farebnosť loga v skutočnosti odkazuje na tradičnú slovenskú trikolóru, akurát v nekonvenčných tónoch.

image

Nové logo ADC

image

Nové logo ADC

 

Kto je Mykola Kovalenko?

image

Mykola KOvalenko


Mykola Kovalenko pochádza z Ukrajiny, z Kyjeva. Roky tam pôsobil v najlepších agentúrach ako je napríklad Saatchi&Saatchi, Publicis, Mullenlowe. Už viac ako päť rokov pôsobí ako grafický dizajnér na Slovensku - najskôr v agentúre Respect APP, teraz v EFFE. V práci tvorí Kovalenko pre komerčných klientov, známy sa stal predovšetkým tvorbou pre Prvú stavebnú sporiteľňu - s prácou Logovariácie.
Okrem komerčných klientov tvorí postre, ktoré preňho predstavujú slobodu. Po zavraždení novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej,vytvoril iniciatívu Shut up! - Demokracia v ohrození. Na Facebookovom profile vyzýval dizajnérov z celého sveta, aby si svojimi umeleckými návrhmi uctili smrť dvoch mladých ľudí. Mykola umelecky stvárnil aj vizuál pre iniciatívu Umením za mier. Vyzbieraná suma sa odovzdala neziskovej organizácii Človek v ohrození.

Art Director´s Club Slovakia je združenie najoceňovanejších kreatívcov v reklame na Slovensku. Cieľom združenia je spájať kreatívne osobnosti slovenskej reklamy, vyvolávať diskusiu a zvyšovať úroveň slovenskej reklamy. Združenie aktívne participuje na najvýzamnejšom kreatívnom podujatí Zlatý klinec alebo na súťaži mladých talentov Young Lions Slovakia. Zároveň aktívne spolupracuje s európskym ADCE'. Momentálne má takmer 80 členov.

01 - Modified: 2023-12-01 11:34:08 - Feat.: - Title: ADC malo volebnú noc. Kreatívci si zvolili aj nové Prezídium 02 - Modified: 2023-11-27 08:19:50 - Feat.: - Title: Porotcovanie na ADCE Awards dá okrem inšpirácie aj dôkaz, že slovenská reklama sa vo svete nestratí 03 - Modified: 2023-09-29 07:33:10 - Feat.: - Title: Creative express: Vlak, ktorý si nechceš nechať ujsť 04 - Modified: 2022-08-15 20:47:34 - Feat.: - Title: Juraj Kováč: O prácach na Zlatom klinci by nemali rozhodovať "ľudské kvetináče" 05 - Modified: 2022-07-15 13:45:38 - Feat.: - Title: Každý deň vojny, nový plagát. Mykola Kovalenko tvorí plagáty od začiatku invázie na Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 02:46