Shutterstock
StoryEditor

Pokles predajov necháva e-shopy s plnými skladmi

11.07.2023, 10:47
Autor:
redred

Odvetvie e-commerce môže čakať veľké zemetrasenie. Spoločnosť Upgates upozorňuje na preplnené sklady obchodníkov, ktoré sú dôsledkom boomu celého odvetvia v období pandémie.

V súčasnosti sa dopyt ustálil približne na číslach z roku 2019 a prebytok tovaru v skladoch obchdníkom blokuje finančné prostriedky. Tí sa ho tak budú musieť zbavovať a spotrebitelia sa tak môžu pravdepodobne tešiť na leto plné zliav.

Obdobie pandémie spôsobilo obrovský nárast celého odvetvia e-commerce. Extrémne vysoký dopyt po tovaroch (prevažne elektronike a voľnočasovom tovare) motivoval e-shopy vytvárať väčšie množstvo zásob, ako zvykli pred pandémiou.

„Najvýraznejší prepad predajov evidujeme v oblasti elektroniky, kde hovoríme v porovnaní s rokom 2021 až o 30-percentnom poklese. Pokles je však viditeľný aj v segmente sporákov a kúrenia, kde sú predaje vďaka upokojeniu trhu s energiami na polovičnej úrovni oproti minulému roku,“ približuje Martin Pech, obchodný riaditeľ spoločnosti Upgates, ktorá vytvára platformu pre prevádzkovanie e-shopov.

Po obrovskom boome počas pandémie a následne aj po vypuknutí vojny na Ukrajine sa predajcovia najmä v segmente elektroniky a voľného času masívne zásobovali. Súčasný predaj však nie taký silný ako v posledných dvoch rokoch, a preto majú predajcovia plnšie sklady ako obvykle, a to znamená, že v tovare ostáva príliš veľa peňazí.

„Viacero kolegov mi potvrdzuje, že segment tabletov a čiastočne aj notebookov úplne stojí. Kedysi bol o tieto produkty záujem, najmä v ére diaľkového štúdia, ale teraz opadol. Toto bude komplikácia predovšetkým pre najväčšie e-shopy na trhu, keďže plné sklady narúšajú cashflow,“ hodnotí Michal Sádecký z e-shopu give.cz. 

Nákup na splátky už nemusí byť indikátorom nízkej finančnej gramotnosti

„V poslednom období zaznamenávame pri niektorých segmentoch, ako napríklad krby, rast nákupov na splátky. Ešte pred niekoľkými rokmi by tento úkaz pravdepodobne odrážal nízku finančnú gramotnosť spotrebiteľov. Žijeme však v dobe, kedy splátkové a fintech spoločnosti ponúkajú odloženie bezúročnej splátky alebo splátky bez navýšenia či na tretiny a ďalšie úľavy. Tovar na splátky tak nakupujú čoraz viac aj spotrebitelia, ktorí sa snažia efektívne pracovať so svojimi finančnými prostriedkami a reálne im nehrozí, že sa dostanú neskôr do pasce exekúcie,“ dodáva Martin Pech.

Čaká nás leto plné zliav

Na základe aktuálnej situácie preto spoločnosť Upgates predpokladá, že spotrebiteľov čaká leto plné výpredajov a zliav, a to nie len v oblasti elektroniky. „Pandémia a tiež nedostatok čipov sa podpísali na zvýšenom dopyte po elektronike. Ten sa však dostáva späť do hodnôt z roku 2019 a obchodníci sa budú musieť skôr či neskôr zbavovať prebytočného tovaru, ktorý im ostáva na sklade. Treba tiež zobrať do úvahy skutočnosť, že sa zákazníci naučili čakať na zľavy oveľa viac, ako v minulosti, čo dostáva majiteľov e-shopov pod ešte väčší tlak,“ upozorňuje Martin Pech.

01 - Modified: 2024-04-12 10:38:05 - Feat.: - Title: E-commerce si s PPC (ne)vystačí. Čo si vyžaduje zmena správania spotrebiteľov a inovácie? 02 - Modified: 2024-01-18 09:59:51 - Feat.: - Title: Toto bude 5 najsilnejších trendov v e-commerce pre rok 2024 03 - Modified: 2024-02-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Rita Harnett: Spomalenie nákupnej cesty môže zvýšiť efektivitu predaja 04 - Modified: 2024-01-09 11:22:31 - Feat.: - Title: Vianoce vrátili slovenský e-commerce v 4. kvartáli k rastu, no minulý rok nedobehol 05 - Modified: 2023-12-04 12:41:08 - Feat.: - Title: Chceme byť pre našich zákazníkov viditeľní, hovorí marketingová riaditeľka Billy
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 20:39