StoryEditor

Týždeň v médiách: tieto témy vás za celý rok zaujali najviac

31.12.2017, 00:07
Autor:
(pš)(pš)
Nachytaný organizátor študentských protestov, Simonka v JOJ-ke či reality šou na tému Mečiarove amnestie.

Počas celého roka sme vám vždy v nedeľu v pravidelnej rubrike Týždeň v médiách priniesli pohľad na to, čo sa stalo na našej mediálnej scéne, o čom písali médiá. Pozrite sa, ktoré z tém vás zaujali a stali sa najčítannejšie.

1. ​Nachytaný tínedžer je megaprúser

Redaktorka Plusky nachytala mladého organizátora študentských protestov na telefóne. On vraj volal jej, ona si ho nahrala, dostala do úzkych a ako to už na Slovensku s nahrávkami chodí, použila proti nemu. Bez hanby ju uverejnila, spolu s posmešnými titulkami a URLkami článkov. Novinársky stav riešil škandál. Priam MEGAPRÚSER. Respondent by mal veriť, že žurnalista je profesionál, ktorý odpovede neprekrúti, korektne spracuje a uverejní. Novinárom by logicky nemal byť nikto, kto nedokáže odolať pokušeniu urobiť to tak, aby z toho nebol MEGAPRÚSER. Od toho sme ale asi ďaleko. Stále totiž existuje napríklad autorizovanie, stále absurdný koncept

2. Simonka alebo čo nového rodinné televízie?

Markíza aj JOJka sa dlhodobo prezentujú ako rodinné televízie. Pozrime sa teda, čo v jesennej štruktúre  priniesli pre tradičnú slovenskú televíznu rodinu.  JOJka vytasila Simonku. A Simonka vytasila ... veď obrázok ste videli. Take me out bola nová zábavná zoznamka, v ktorej si vždy jeden mladý muž vyberel spomedzi tridsiatich (viac-menej) mladých žien. Simonka bola medzi nimi, prečo ale s viacerými kolegyňami pri pultoch pôsobili, že televízia robila kasting na neslávne slávnom českom gauči? Hneď niekoľko adeptiek vyzeralo, prípadne sa vyjadrovalo tak, že by ich diváci mohli mať napozerané zo stránok, ktoré máte aj vy v robote blokované. Takto sa prinášajú do domovov rodinné hodnoty? Oplatí sa prečítať do konca.

3. Reality šou na tému Mečiarove amnestie

Mečiarove amnestie sú vážna vec. Keď sme si všetci mysleli, že všetko bolo o nich v médiách povedané, "do útoku" na zrušenie Mečiarových amnestií zavelila Markíza. Na nedeľu pripravila mimoriadnu diskusnú reláciu. Medzi diskutujúcimi bol aj Otto Weiter. Prečo spomíname práve Otta Weitera? Ten si dobrovoľne nechal v priamom prenose Markovičom vysvetliť základné fakty na tému hlasovania o Mečiarových amnestiách. Chvalabohu, keď už diváci mali pocit, že sa diskusná relácia mení na reality šou, zakročili moderátori. Vskutku v pravý čas. Pretože téma zrušenia Mečiarových amnestií si vážne nezaslúži, aby sa z nej robil kabaret. Preto bol v Markíze aj Oskar Fegyveres či Peter Vačok. Viac si prečítate tu.

4. Päťdesiat odtieňov sivej eminencie

Aby sa mohol strhnúť perfektný shitstorm, musia byť splnené viaceré podmienky. Evita je populárna, či sa vám to páči, alebo nie. Vydáva knihy, ktoré sa Slovákom ľahko hejtujú (lebo všetci literárni kritici z Facebooku pozerajú iba Discovery a History Channel a ani ten Nový čas si nemá už kto kúpiť). Film, ktorý mal nedávno premiéru, získal kruté kritiky a prekonal rekord návštevnosti. Jej najlepšia kamarátka zakladala SMER. V očiach priemerného diskutéra sa Evita každé ráno kúpe v bankovkách a večer sprchuje rolkami dvojeuroviek. Keď vyjde na povrch informácia, že autorovi roky dlhuje peniaze, ľuďom viac netreba. Galérie vtipných obrázkov znova zaplavili internety... Chcem, aby som sa stále rozhodoval len dobre a aby sa mi vždy finančne darilo. Žiaľ, tak to v živote nechodí. Raz si hore, raz ťa ale húpačka celkom určite nechá pohojdať sa na opačnom konci. Je ľahké vidieť Evitu celú v čiernom. Odtieňov sivej je ale aj nielen na mojej hlave najmenej päťdesiat.

5. Vinczeho spermie a ďalšie témy. My tu - na Slovensku 

Témou číslo jedna sa úplne nečakane, tak pre mienkotvorný denník ako aj bulvárne médiá, stalo pred Vianocami vyjadrenie Viktora Vinczeho o vlastných spermiách, ktoré hraničia s neplodnosťou. Viktor najskôr status uverejnil na Facebooku a aby bolo jasné, že to myslí vážne, poskytol rozhovor denníku Sme, kde to zopakoval a niektoré veci aj dovysvetlil. A potom bol z toho celkom slušný virálny tanec v médiách. "Na to potrebujete mať jednoducho gule", skonštatoval môj kolega. Koncom roka aj u nás rezonovala kampaň  #MeToo. Aj "my tu", na Slovensku sa touto témou zaoberáme.  "#MeToo? Stalo sa mi to, ale nejdem do toho"povedala pre Plus 7 dní Eva Máziková a  sexuálne obťažovanie riešiť jednoducho nemieni. Téma sexuálneho harašmentu zdá sa na Slovensku nevie až tak rezonovať ako by mala. A pritom sa novinári naozaj veľmi snažili. Po Eugenovi Kordovi to schytala Popoluška: Popoluška by sexuálne obťažovanie nikdy nestrpela. Ide o rozhovor s mladou herečkou Adelou Mojžišovou, ktorá v divadle hrá Popolušku a hovorí o tom, ako princ dvoril Popoluške. Prečo práve Popoluška? Viac si prečítate tu.

6. Patrí Mečiar na televízne obrazovky? Aj o Kaliňákovi, ktorý neklamal

Vladimír Mečiar prišiel naživo diskutovať do RTVS. Bývalý premiér vystúpil v relácii Sobotné dialógy, ktorú moderoval Braňo Dobšinský a okrem rozhlasu ste si mohli rozhovor pozrieť v rovnakom čase aj na Jednotke. Mečiar musel Dobšinskému odpovedať na otázky a nemohol ísť cestou vlastnej tvorby. Preto ten krik, dýchavičnosť, červený zápal, osočovanie. A zdá sa, že Mečiar, ako sám povedal, sa chystá ešte do iných nezávislých médií, ktoré mu dajú šancu vysvetliť, ako to naozaj bolo. Naozaj ešte Mečiar patrí na televízne obrazovky? V čase keď tu máme Trumpa, Fica, Sulíka či Danka? A ešte jedna vec sa stala. Minister vnútra Robert Kaliňák prekvapil novinárov, keď hovoril pravdu.Na pretras sa opäť dostala jeho hláška z januára: "korupcia na najvyšších miestach neexistuje". Novinári sa snažili presvedčiť ministra vnútra o tom, že to povedal. Vysielali to predsa aj v televízii, nástojili novinári. Kaliňák sa nenechal vykoľajiť a povedal, že to mohli, ale on TO NEPOVEDAL!  A prehral všetkým video. Pozrite si ho tu.

7. Čo je čudné na Kazmovej kauze Prostřeno? 

Pamätáte si Kazmu? To je ten, hovorme mu aj "internetový provokatér", ktorý zničil zničil jednu kulinársku reality šou na Prime tým, že tam prepašoval dvoch excentrických vlastných súťažiacich. Uverejnil tak v rámci svojej One Man Show na Stream.cz polhodinový film "o filme" Prostřeno, českej obdoby Bez servítky. Video videlo za tri dni viac ako dva a pol miliónov ľudí. Televízia Prima vraj o ničom nevedela. Viac si prečítate tu.

8. Česko-slovenské prekáračky alebo ako Adela dobyla Českého leva

České komerčné stanice prestali vysielať na Slovensku. Vlastne neprestali, zrušili svojich xy staníc a vymenili ich za jednu, kde divákom ponúkajú zrecyklovaný obsah, za ktorý si niektorí poskytovatelia televíznych služieb vypýtajú vyššie peniaze. Iste, ten kto do toho vidí viac, vie, že to nie je také úplne jednoduché. A časom sa dobrá česká filmová a televízna produkcia tak či tak dostane na Slovensko a myslím, že to bude platiť aj naopak. A divák si k nej cestu nájde, ak bude chcieť. Ako inak si možno vysvetliť, že Adela Banášová moderovala najprestížnejšie odovzdávanie českých filmových ocenení Český lev? Slovenské nominácie v kombinácii so slovenskou moderátorkou zaujímajú vždy. A táto kombinácia nenechala chladným ani ohlasy na Facebooku. Niektorí v tom mali úplne jasný názor.

Facebook

​9. Kandidát Kramár

Únos premietali v parlamente. Opoziční poslanci zorganizovali v kinosále Národnej rady popri premietaní najúspešnejšieho kriminálneho thrilleru založeného na skutočných udalostiach aj celebritnú tlačovku, či čo. Herec Maroš Kramár na nej naložil politikom takú reč, že keby z neho bol v najbližších prezidentských voľbách Kandidát, Andrej Kiska sa ani nemusí znova pokúšať úrad obhajovať.  

10. O Kaliňákovi, ktorý dostal rozum

Účel svätí prostriedky. Ako inak by sa dal vysvetliť titulok, ktorý vyšiel na portáli Denníka N? Titulok začína (áno, čítate dobre) slovami: Kaliňák dostal rozum... súvislosti pochopíte okamžite, keď si prečítate aj druhú časť titulku: a nechá Eset a J&T o Patrónku licitovať.  Veď toto! Ak ide o Eset, aj  Kaliňák zrazu podľa Denníka N môže mať rozum! Nejde o to, či sa dá alebo nedá niekomu veriť. Je to niečo také ako by zrazu napríklad denník Sme vyšiel s titulkom: Minister Drucker dostal rozum a nechá Pentu licitovat, pretože Drucker vie, že Pente môže veriť. A pritom stačilo jednoducho spravodajsky napísať. Ale nemoralizujme vo vodách, kde na to majú patent.

11. Vrtuľník na svadbe. Spustí Markíza Paľbu?

Na svadbe dlhoročnej reportérky televízie Markíza Danice Kleinovej a prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého lietal vrtuľník a zhadzoval cukríky. Nebol to úplne hocijaký vrtuľník, patril letke ministerstva vnútra. "Nezabudnuteľný" darček od zamestnancov ministerstva. Vraj za sedemsto Eur. Znamená to teda, že vrtuľník ministerstva vnútra si môže objednať hocikto, komu nebude ľúto pár stoviek? Investigatíva Markízy nezareagovala. Jeden by čakal, že znova spustí paľbu. Alebo rovno Paľbu. Pamätáte si na reláciu, ktorej nebolo nič sväté? O svadbe iba v dobrom.

12. Slovensko, toto ozaj nie!

O úniku videa mladého Weissa do Nového času. Mimoriadne ma zaujímalo video, ktoré získal Nový čas, ďalšie na Youtube Plusky a ktoré prebral každý súci bulvárik. Podľa médií a polície dokazuje, že Skutok sa stal a inkriminované auto minulý rok skoro ráno šoféroval mladý futbalový reprezentant. Pozeral som ho dvakrát, ale veľmi som nezmúdrel. Na otázku, či som si na 100% istý, že šoféroval Vladimír, musím napísať Ich Weiss nicht. Pruhované tričko mali v aute dvaja, auto sa pred policajtami len mihne v diaľke v uhle, z ktorého je vidieť šoférov. Na futbalistu som potom musel čakať desať minút záznamu (!), určite vystúpil inými dverami, ako sú dvere vodiča (!!). Podľa mňa ho z toho možno vyseká aj priemerný advokát. Dokončenie tu. 

13. Tak nám predali Nový čas

Tak nám teda predali Nový čas. Kúpil ho (okrem iného) prezident slovenského olympijského výboru Anton Siekel. Znamená to, že výrazne posilnia informovanie o športovcoch, ktorí súťažia v olympijských disciplínach? Žartujeme, samozrejme. Potichu sa o zmene majiteľa a ďalšej konsolidácii slovenského mediálneho majetku hovorilo - alebo nahlas šepkalo - už mesiace, preto informácia o trejde prekvapila málokoho. Ale toto je len "a". Na "b" si budeme musieť počkať. Čo bude s najčítanejším denníkom zatiaľ nevedno, rovnako ani to, koľko ženských titulov a ako skonsolidujú v NMH. Musíme vydržať ... a šepkať ďalej. Len Ringier má úplne jasno, bude už len digitálny. Čítajte ďalej.

14. Rusko - kauza roka

Uff. Pavol Rusko je za mrežami. Bývalý generálny riaditeľ televízie Markíza si podľa dvoch usvedčených príslušníkov podsvetia objednal v katalógu ich služieb fyzickú likvidáciu bývalej obchodnej partnerky a spolumajiteľky televízie. Silná káva. Čítajte

15. Rezníkovci prichádzajú

Ani to dlho netrvalo. Nový generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vymieňa ľudí v manažmente verejnoprávneho média. Nových šéfov majú, alebo o pár dní budú mať spravodajstvo, obchod, a tak ďalej. Hauptvogel, Diko sú out, Slanina, Rybanský, Chmel in, čo nevidieť bude nový manažment kompletný a Mikovci (asi komplet) vymenení.  Od jesene ešte asi nie, od nového roka ale určite budeme môcť hodnotiť a porovnávať, ako telerozhlas po novom vyzerá. Čo vysiela a ako, či televízni ľudia do Mlynskej doliny prichádzajú, alebo odtiaľ utekajú a podobne. Dovtedy je na súdy priskoro.

 

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 02:03