Jaroslav RezníkTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Týždeň v médiách: Horúce časy v RTVS. Skončil ťažký týždeň

14.01.2018, 08:17
Podarí sa Kažimírovi zdaniť Facebook a Google?

Zatiaľ čo prvý januárový týždeň sa na pretras dostali koncesie, uplynulý týždeň bolo toho okolo RTVS ešte viac. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa začiatkom roka nechal počuť, že je nespravodlivé, že sa už 15 rokov nezvyšovali koncesionárske poplatky. Toto vyjadrenie pravdepodobne vyburcovalo šéfa SNS Andreja Danka, ktorý vzápätí začal hovoriť o celkovom zrušení koncesií. 

Zmenou prechádza aj relácia Dejiny.sk, ktorú na svojom Facebookovom profile kritizoval poslanec SNS Anton Hrnko. Ten označil výber diskutujúcich za úplne dno. Moderátori  Róbert Kotian a Peter Turčík v relácii skončili

S témou RTVS nekončíme. Začiatkom týždňa priniesli médiá informáciu, že investigatívna relácia verejnoprávnej televízie s názvom Reportéri končí a zlučuje sa s reláciou Občan za dverami. Relácia pravdepodobne nikdy nemala toľko pozornosti ako pri jej zrušení. Redaktori RTVS okamžite spísali petíciu proti zrušeniu relácie, kam sa podpísali nielen rôzne osobnosti verejného života, ale aj samotní redaktori RTVS. Zrušenie relácie je vraj dočasné. Škoda, že o investigatívnosti tejto relácie počujeme až počas jej zrušenia. 

V polovici týždňa sme sa dozvedeli, že verejnoprávna inštitúcia predčasne zrušila zmluvu so spravodajskou agentúrou SITA za viac ako polmilióna eur. Zmluva mala platiť do konca roka 2019, dôvodom návrhu zrušenia zo strany  RTVS je nedodanie vybraných spravodajských príspevkov, medzi iným napríklad  Majstrovstvá Európy mužov vo volejbale v Poľsku. Iste, v prípade, že potrebujete ušetriť sú dve zmluvy so spravodajskými agentúrami TASR a SITA na sumu vyššiu ako pol milióna prílišným luxusom, nielen pre RTVS, ale pre každú ekonomicky zmýšľajúcu spoločnosť. Na druhej strane predčasné ukončenie zmluvy musí jednoznačne presvedčiť právnikov.

Koncom týždňa RTVS oznámila ďalšie personálne presuny. Výkonným riaditeľom v Košiciach sa napríklad stal Jozef Puchala, ktorý je bratom Vladimíra Puchalu, šéfa TASR. Slovensko je príliš malé.

"Mám zlý pocit z udalostí v RTVS," vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič.

Ale aj iné sa stalo v slovenských médiách. Jano Gordulič nedobrovoľne skončil so svojou reláciou Ťažký týždeň na portáli Vju.sk. Sám predpovedal aj koniec portálu Vju.sk.

Televízia JOJ má novú imidžovú kampaň. Tvrdí v nej, že má najsledovanejšie spravodajstvo. To ako vieme, roky patrilo televízii Markíza.

Veľkú vec oznámil minister Peter Kažimír. Chce zdaniť giganty ako Facebook a Google.Tie majú na Slovensku miliónové tržby, avšak na daniach sa to nijako neodzrkadľuje. Zdaňujú len zlomok toho, čo bežné slovenské firmy. Kažimír nechce vymýšľať vlastný spôsob zdanenia, chce sa pripojiť k ostatným krajinám Európskej únie, ku ktorým v tomto smere patrí napríklad Francúzsko, Nemecko, Taliansko či Španielsko. 

Pomaly sa dostávame k zahraničným médiám. Facebook, respektívne sám Mark Zuckerberg  na svojom profile, ako ináč,  vyhlásil, "významné zmeny vo filtrovaní príspevkov". Zdá sa, že niečo ako Prieskumník zamieri aj do sveta. Sociálna sieť sa chce vrátiť k svojej podstate a uprednostniť príspevky rodiny a známych. Reklamných príspevkov sa zmeny týkať nebudú. 

Dvaja bývalí zamestnanci zažalovali  Google za diskrimináciu belošských mužov konzervatívneho politického názoru. Spoločnosť vyhlásila, že sa teší na obhajobu na súde.

Rasistický škandál má za sebou aj značka H&M. Mikinu s nápisom „ Najcoolovejšia opica v džungi“ nafotila na chlapcovi tmavej pleti a ponúkala ju na svojej webovej stránke. 

Nielen na Slovensku odchádzajú novinári kvôli svojim názorom. Z ultrapravicového spravodajského webu Breitbart News odišiel Steve Bannon, ktorý slúžil aj ako stratég Donalda Trumpa. O prezidentovej dcére Ivanke povedal, že je "sprostá ako tehla".

A na záver pikantná správa. Aj Playboy sa mení. Nemecká verzia vyšla prvýkrát s transgender modelkou na titulnej strane. 

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:23