Jedným z najvýraznejších aspektov COVID-19 sú výrazné rozdiely v skúsenostiach s touto chorobou. U niektorých ľudí sa nikdy nevyvinú príznaky, zatiaľ čo iní, niektorí zjavne zdraví, majú ťažký až smrteľný zápal pľúc. „Rozdiely v klinickom výsledku sú dramatické,“ hovorí Kári Stefánsson, genetik a riaditeľ DeCODE Genetics v islanskom Reykjavíku, ktorého tím hľadá varianty ľudských génov, ktoré by mohli vysvetliť niektoré z týchto rozdielov. Tomuto pátraniu bránilo relatívne malé množstvo prípadov na Islande. Minulý mesiac však medzinárodný tím, ktorý analyzoval genómy zhruba 4 000 ľudí z Talianska a Španielska, objavil prvé silné genetické väzby na závažné prípady COVID-19. U ľudí, u ktorých sa vyskytlo zlyhanie dýchacích ciest, bola väčšia pravdepodobnosť, že budú mať jeden z dvoch konkrétnych génových variantov, ako ľudia bez ochorenia. Jeden variant leží v oblasti genómu, ktorá určuje krvný typ AB0. Druhý je blízko jedného génu, ktorý kóduje proteín, ktorý interaguje s receptorom. Ten používa vírus na vstup do ľudských buniek. Zdá sa, že doteraz identifikované varianty majú mierny vplyv na priebeh ochorenia. Tím vedený imunológom Jean-Laurent Casanovom na Rockefellerovej univerzite v New Yorku hľadá mutácie, ktoré majú významnejšiu úlohu. Aby ich našiel, jeho tím skúma genóm inak zdravých ľudí do 50 rokov, ktorí zažili závažný priebeh COVID-19. Mimoriadna citlivosť na iné infekcie, vrátane tuberkulózy a vírusu Epsteina a Barrovej, zvyčajne neškodného patogénu, ktorý niekedy spôsobuje vážne ochorenie, prispela k mutáciám jednotlivých génov. Casanova má podozrenie, že to isté bude platiť aj pre niektoré prípady COVID-19.Reuters
StoryEditor

Týždeň v médiách: Rozšíril sa nový vírus. Volá sa MUDr. Vševed a Chytrolín

Česká novinárka reaguje na spochybňujúce články na sociálnych sieťach.

Prednedávnom český portál Idnes priniesol reportáž s fotografiami o tom, ako vyzerá situácia v nemocnici v Uherskom Hradišti. Séria fotografií, ktoré zobrazujú lekárov a sestry na oddeleniach, kde ležia pacienti s Covidom-19, vzbudila na sociálnych sieťach veľkú diskusiu, ktorá spochybňovala, či sa toto deje naozaj. Treba podotknúť, že novinári bežne robia reportáže, súčasťou ktorých je fotografická dokumentácia. 

Aj to je dôvod, prečo novinárka portálu Idnes Marta Fenclová k tomu napísala komentár. Keďže aj na Slovensku existuje na sociálnych sieťach množstvo pochybovačov a mudrlantov, uverejňujeme ho v plnom znení, aj keď niektoré české výrazy, slovenčina tak dobre nenahradí. Ale oplatí sa to prečítať úplne do konca. 

"Prestaňte konečne strašiť a vyvolávať paniku verejnosti," rozčúlil sa prvý príspevok nasledovaný spravodlivým rozhorčením, že sú v redakcii všetci úplne blbí. Musím súhlasiť. U nás v redakcii sme všetci "vylízaní ako Pribináčik". Rovnako ako vo všetkých ostatných redakciách. A už sa objavujú ďalšie komentáre, ktoré veľmi dobre vedia, že je článok zaplatený a "robia to len preto, že potrebujú sledovanosť." Áno. O nič iné nám nejde. Je to tak. Presne preto som tento odbor študovala, a preto ho asi tridsať rokov robím. Ale nastáva čas na odbornú diskusiu.

"České nemocnice sú v skutočnosti poloprázdne, a toto je mediálna hystéria. V skutočnosti ide o ekonomickú globálnej kríze schovanú za vírus," pripája sa prvý odborník a ja sa nad tým musím trochu zamyslieť. Chvíľu to zaberie, pretože som úplne blbá, ako už vieme. Takže vírus tu niekto schválne rozšíril len preto, aby sme si nevšimli, že je ekonomická kríza! Že ma to nenapadlo skôr. Ale ako by mohlo, keď... no však viete.

"Tak toto už je trochu veľa, nie?", pohoršuje sa ďalší komentár pri fotografii pacienta, ktorého lekári presúvajú z lôžka. Tvár je rozostrená. Je vidieť len časť tela. Žiadne intímnosti.

Fotograf na mieste bol, vyfotil to, čo videl a to sa uverejnilo. Vždy som si myslela, že od toho tu médiá sú. Aby dokumentovali, čo sa deje okolo. Informovali. Ukazovali. Ale teraz to musím prehodnotiť. Toto by novinári robiť nemali. Ukazovať realitu. No fuj! "My si to vieme predstaviť. Ide o rýdzo súkromnú a citlivú vec," potvrdí ďalší komentár. To ma celkom poteší. Tak to je skvelá správa. Ušetrím teraz veľa času. Stačí len nadhodiť tému a čitateľ zavrie oči, a má to pred sebou ako na plátne. Žiadne zbytočné vysvetľovanie a dokumentácie.

"Hrajú to len na city," nasleduje ďalšie neľútostné odhalenie. Teraz neviem presne kto. My, novinári? Alebo lekári? Vláda? Ale nie je čas rozjímať, pretože konečne nastupuje front lekárov.

"To je fotka z magnetickej rezonancie? Ako to súvisí s covidom?", Pýta sa MUDr. Chytrolín. Ha? A máme tu ďalší dôkaz toho, že je to všetko vymyslené. Fotograf prišiel do bežnej nemocnice a vyfotil bežných pacientov na magnetickej rezonancii. Prečo? Aby šíril paniku? Prečo? Pretože za to dostal zaplatené. Prečo? Pretože vláda nás chce všetkých vystresovať, aby nás mohla naočkovať? Prečo nás všetkých chcú naočkovať? Aby na tom zarobili peniaze. A prečo to odložila až na teraz a v lete sa nestrašilo? Možno potrebujú peniaze až teraz.

"Moja žena i ja pracujeme na JIS-ke, nie je to tak, ako sa podáva v médiách," dodá MUDr. Chytrolín.

MUDr. Chytrolín sa skutočne na chvíľu odmlčí, možno sa išiel na JIS pozrieť, aký je rozdiel medzi CT a magnetickou rezonanciou. My ostatní sa medzitým zamýšľame nad poznámkou o bezobsažnosti príspevku. "Na fotografii sú pacienti a lekári, a čo?" Vďaka tomu ale môžeme absolvovať online rýchlokurz rozklikávánia fotografií a hľadanie popiskov, ktoré niekto nájde, a niekto zase nie. Taký je život. "To nie je magnetická rezonancia ale CT", chce nás zmiasť ďalší príspevok. "Vyšetrujú sa tým pľúca."

A to už prichádza veľká chvíľa ďalšieho lekára, skutočnej kapacity, MUDr. Vševeda. "To sú ľudia po operácii, fotka z "röntgenu." Tu sa náhle objaví sám autor snímok a trpezlivo vysvetlí, že pacientom z ARO sa robí röntgen aj CT pľúc. Lenže pán fotograf vôbec netuší, s akou kapacitou sa tu púšťa do debaty.

"Ide na CT a musí mať obviazané nohy? Robte blbca z niekoho iného!" Dostane sa mu zaslúženej odpovede. Zamyslím sa, pretože na tom niečo je. Prečo pán fotograf nútil doktorov, aby tomu hercovi zabandážovali nohy a potom predstierali, že ho vyšetrujú na CT? Budem sa ho musieť opýtať. Toto fakt prekombinoval.

"Môj manžel chodí na CT každé tri mesiace a ani raz mu nohy nebandážovali," potvrdí odhalenú kamufláž ďalší kandidát vied.

"Nebandážujú kvôli CT, ale všetkým ležiacim kvôli hroziacej žilovej trombóze," pokúsi sa chabo oponovať nejaký chudáčik. Lekár sa zrejme radí, pretože je chvíľu pokoj.

"A prečo nemajú medicínske pančuchy?" Cha! A máme vás. No? Prečo? Fotograf mlčí. Asi práve niekde núti herca predstierať, že sú lekári. Alebo hľadá narýchlo tie pančuchy.

"Takže to na tej fotke nebude koronavírus, takže pán fotograf klame, mne to bolo hneď jasné," zatlčie posledný klinček MUDr. Holmes. A sme pri tom. Každý, kto nie je blbý, dávno spoznal, že je to celé kamufláž. A keď už pán fotograf nahnal do nemocnice hercov a nútil ich predstierať, že sú lekári a pacienti, tak by to mohol láskavo urobiť aspoň poriadne. Pretože túto úbohú habaďúru rozoznalo aj malé dieťa. Potvrdzujú to ďalšie príspevky:

"Od kedy sestry nosia vrecia?"

"Sanitár má iný odev."

Nedá sa nič robiť. Tu sme porazení. Zbabelo utekám a prekliknem si na inú reportáž s rovnakým témou. Aj tu sú pacienti. Lekári. Sestry. Možno tí istí štatisti? A pod príspevkom zúri zbesilá diskusie.

"Nemusí k tomu byť súhlas pacientov, alebo také niečo?" Nasleduje odkaz s upozornením, že pacienti na fotografiách dali súhlas na jej publikáciu.

"To, že to napíšu neznamená, že to tak je. To je staré pravidlo," odhalí pravdu okamžite komentujúci.

"Áno, keby tam išli potajomky so skrytou kamerou možno tomu veriť, ak sa objednajú na návštevu, všetko sa musí pripraviť, označiť izby, doplniť pacientov atď...", nemilosrdne odkrýva skutočnosť ďalší. "Poznám zopár doktorov a tí sa smejú tomu, čo tvrdia médiá, pretože to tak nie je," pridáva sa ďalší. Argument, proti ktorému jednoducho nemožno nič namietať. Keď niekto pozná pár doktorov, je to víťaz. Je to márne. Toto nemôžeme vyhrať. A potom príde záverečná rana.

"A čo tam robí to jablko?"

Áno, priatelia, jablko. Je neuveriteľné, aké bystré oko má obyčajný používateľ sociálnych sietí. Vedľa jedného z pacientov údajne nakazeným koronavírusom totiž na stolíku leží jablko. A my všetci veľmi dobre vieme, teraz neviem odkiaľ, možno je to po generácie odovzdávaná múdrosť, že ľudia s kovidom jablká nejedia. "Ako by mohol pacient s chorými pľúcami jesť jablko?" No? Tak tu je každá odpoveď drahá. A to nás definitívne prezradilo.

Veľmi dobre viem, prečo to kolegovia robia. Tiež dostávam každý deň ponuky na zinscenovanie a šírenie paniky, a môžem potvrdiť, tie honoráre stoja za to. Nosí ich väčšinou osobne Bill Gates vo vreciach. Zatiaľ mám rozostavané tri domy a premýšľam, že kúpim štvrtý, ale to pánovi fotografovi hovoriť nemusím. Ten zase zbiera jachty. Ďalší skupuje ostrovy. Taká radosť.

"Koľko ste dostali za tú hromadu chýrov, ktoré šírite úmyselne, aby ste vyvolal paniku?" Vie veľmi dobre ďalší sledujúci. Ale tu sa musím fotografov zastať, honoráre nezverejňujeme. To by, čo si budeme nahovárať, obyčajný človek neuniesol.

"Ak majú čas zverejňovať také obrázky, nebude to zas také horúce, že?" Rozklikávam ďalšie odhalenia. A už sa nebránim. Je to tak. Zostaňte v pokoji. V skutočnosti sa vôbec nič nedeje a my pisálkovia sa nudíme, a tak šírime paniku a nechávame si za to platiť. A pozor. Niekto zvoní. Je to Bill Gates a priniesol mi ďalšie vrece peňazí. Kam to mám stále dávať? Idem si kúpiť štvrtý dom a pánom fotografom mávam na nový ostrov a na jachtu! A nabudúce si dajte bacha na to jablko!

PS: Pripomína vám to niečo? Stačí si zameniť české za slovenské, výsledok je takmer identický. Len dopĺňame, že celý text je od novinárky Marty Fenclovej z portálu Idnes.cz.

Ďalšie udalosti v skratke:

  • Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský opäť kritizoval generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. Podal trestné oznámenie pre podozrenie z prelievania štátnych peňazí z TASR do súkromných rúk. Reagoval aj generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý sa ohradzuje voči zverejneným informáciám a uviedol, že využije všetky zákonné možnosti na očistenie svojho mena právnou cestou.
  • Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky. Pripomeňme, že Petr Kellner je novým vlastníkom CME, ktorá vlastní Markízu, aj českú Novu.
  • Netflix má menej predplatiteľov ako očakával. Nárast počtu predplatiteľov americkej internetovej televízie Netflix predstavoval v treťom štvrťroku 2,2 milióna. Tento výsledok výrazne zaostal za očakávaním. Spôsobila to rastúca konkurencia na poli streamovacích služieb aj návrat živých športových prenosov na televízne obrazovky.
  • Na Markíze sa rodí nový televízny hit. Je ním seriál pán Profesor. Myslia si to diváci, ktorí mu venujú čím ďalej, tým väčšiu pozornosť.
  • Z Plus 7 dní odišla redaktorka Nina Košecká. Dôvodom mali byť články o Borisovi Kollárovi.
  • Bezplatne distribuovaný denník na východe Slovenska -KOŠICE:DNES čaká významná zmena periodicity. Z denníka bude týždenník, názov titulu, zostáva nezmenený.
  • O aktivite našej vlády pretestovať všetkých dospelých a deti nad desať rokov, písali viaceré zahraničné médiá. Americký The Wall Street Journal (WLJ) sa téme venoval obsiahlejšie, napísal, že "to môže byť zaujímavá prípadová štúdia".
  • Denník N sa venoval portálu Pravda. Blogy portálu Pravda sú plné konšpirácií, redakcia v tom problém nevidí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 17:24