StoryEditor

Týždeň v médiách: Denník N podľa premiéra vypúšťa bludy a Kočner chcel vydierať Pellegriniho

10.05.2020, 08:00
Tento týždeň priniesol veľa zmien, ale niektoré veci zostávajú naďalej rovnaké. Ako odkazy politikov cez médiá a médiám.

Tento týždeň sa niesol v postupnom otváraní ekonomiky. V piatok dokonca prvýkrát na Slovensku nepribudli žiadni nakazení. Hoci stále nevieme, či to najhoršie už máme za sebou, alebo nás to ešte len čaká, vláda spojila druhú a tretiu fázu uvoľňovania opatrení a v obmedzenom režime spustila otvorenie obchodov, terás kaviarní a reštaurácií, kaderníctiev a ďalších prevádzok, ale aj kostolov či vonkajších turistických atrakcií.

Náš život sa tak čiastočne zmenil a priniesol nám nádej postupného návratu do „nového normálu“. Čo sa však nezmenilo, je komunikácia politikov a využívanie médií na posielanie odkazov a slovné prestrelky.

Premiér Igor Matovič pokračoval aj tento týždeň v kriktike SaS. V relácii rádia Expres „Braňo Závodský naživo“ na moderátorovu otázku, či je SaS dobrý koaličný partner, odpovedal, že „bohužiaľ, dnes sa ukazuje, že nie je dobrý partner a správa sa rovnako ako za vlády Ivety Radičovej“. Pokračoval tým, že „niektorí ľudia potrebujú spochybňovať vládne opatrenia cez svoje facebooky“, že Richard Sulík sa správa populisticky a tiež, že „podrážať nohy v tejto ťažkej situácii nie je dobré“. Uviedol, že SaS môže kedykoľvek odísť z koalície, no verí, že sa vzťahy znormalizujú.

V relácii televízie Markíza "Koronavírus: Mimoriadna relácia" premiér povedal, že Denník N v poslednej dobe vypúšťa konšpirácie a bludy ako portál Hlavné správy. Reagoval tak na článok Denníka N o chýbajúcom nariadení, podľa ktorého vláda zatvorila hranice a že štátna karanténa môže byť v rozpore s ústavou. „Nie je to pravda a zajtra bude na to minister vnútra reagovať,“ dával veci na pravú mieru.

Robert Fico zase napadol denník Sme vo svojom komentári uverejnenom v denníku Sme. Predseda Smeru kritizoval, že „v kontexte dusnej atmosféry vo vládnej koalícii potreboval denník Sme odpútať pozornosť iným smerom.“ Reagoval však na príspevok iného komentátora Sama Marca, rovnako uverejnený v denníku Sme. Podľa Fica bola „zámienka na žlčovitý, rozsahom obrovský príspevok triviálna“. Myslí si, že jeho označenie Igora Matoviča za premiéra Rómov je v poriadku a na takýto úsudok má plné právo. Pripomenul tiež výdobytky svojej vlády a denníku odporučil, aby „venoval pozornosť tomu, ako nová vláda tento potenciál počas prvého mesiaca prehajdákala“.

Tento týždeň však nebol len o korone a novej vláde. Ďalšie informácie vyplávali na povrch aj Kočnerovej Threemy.

Marian Kočner a Marek Para počas pojednávania v prípade vraždy novinára Marian Kočner a Marek Para počas pojednávania v prípade vraždy novinára TASR/Jakub Kotian

​Portál Aktuality priniesol ďalšie správy z telefónu obvineného Mariána Kočnera. Podľa zverejnených informácií chcel pred dvomi rokmi vydierať vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho a zháňal jeho kompromitujúce fotografie.

„Pčolinský má pravdepodobne Peleho fotky,“ napísal v júni 2018 v Threeme oligarchovi Norbertovi Bödörovi. Písal si o nich aj s bývalou novinárkou Martinou Ruttkayovou. „Boli za mnou. Pcolinsky. Chceli mna pouzit ako kanal ktory to povie Pellemu. Bezala som hned za nasim Petkom (Tóthom) ze co mam robit,“ písala Kočnerovi Ruttkayová. Existenciu fotografií bratia Pčolinskí odmietajú. Peter Pčolinský je poslanec hnutia Sme rodina, Vladimír Pčolinský bol pred nedávnom vymenovaný za šéfa SIS.

O kompromitujúcich fotografiách počul aj Boris Kollár, ako priznal v rozhovore pre HN televíziu. „Ale počul som, že ich majú smeráci. Nepočul som, že by ich mali bratia Pčolinskí. Keby ich mali, tak vám garantujem, že by som ich videl osobne. Ale nevidel som ich,“ povedal Kollár s tým, že nevidí ani dôvod na to, aby chcelo jeho hnutie Sme rodina kompromitovať Pellegriniho.

Na informácie zareagoval aj samotný Pellegrini. „Nikto ma so žiadnymi fotografiami nikdy nekontaktoval. Zachytil som z viacerých zdrojov rôzne klebety na túto tému, keďže však viem, že sa nezakladajú na skutočnosti, považoval som to, a považujem dodnes, za súčasť politických intríg, ktoré ma nijako nevyrušujú," napísal Aktualitám expremiér.

Zahraničné udalosti v skratke:

  • Svoje virtuálne brány otvára La Scala v Miláne prostredníctvom platformy Google Arts and Culture. Slávna milánska opera sprístupňuje vyše štvrť milióna fotiek a dokumentov, vrátane digitalizovaných hudobných partitúr a malieb či ikonických operných kostýmov. Virtuálne prechádzky múzeom a divadlom sú sprístupnené vďaka Street View.
  • Portál Adweek píše, že po karanténe nastane v Amerike boom v outdoorovej reklame. Uviedol to na základe zistenia, že už teraz sa o vonkajšie reklamné plochy bijú viacerí zadávatelia, ktorí predpokladajú, že Američania sa čoskoro s veľkou chuťou vrátia do ulíc.
  • Kým ulice po celom svete boli kvôli pandémii prázdne a outdoorové reklamy bez povšimnutia, štvrťročné tržby spoločnosti Walt Disney zachránila streamingová služba Disney+. Americkej mediálnej a filmovej spoločnosti klesol zisk medziročne o 90 percent na 460 miliónov dolárov. Firma uviedla, že bola nútená uzavrieť svoje zábavné parky a prerušiť filmovú produkciu a to jej značne znížilo zisky.
  • Podľa zverejnených výsledkov sa však darí vydavateľstvu The New York Times. Zisk aj tržby prekonali očakávania analytikov, v prvom štvrťroku mu stúpol čistý zisk o 9 percent na 33 miliónov dolárov. Denník v tomto období zaznamenal rekordný nárast digitálnych predplatiteľov, ktorí kompenzovali pokles tržieb z reklamy vyvolaný pandémiou.
  • Spoločnosť Facebook už popri pandémii rieši aj nadchádzajúce americké prezidentské voľby. K zvýšeniu transparentnosti na modrej sociálnej sieti má pomôcť nový nástroj, ktorý pri jednotlivých príspevkoch ukáže lokalitu zadávateľa reklamy. Cieľom je zamerať sa na stránky a profily lokalizované mimo USA, ktoré cielia práve na Američanov.
  • A popri tom Zuckerbergova firma zablokovala konšpiračné stránky priaznivcov Donalda Trumpa a zakročila aj proti stránkam spojenými s americkým krajne pravicovým webom VDARE a medzinárodným dezinformačným sieťam údajne prevádzkovaným z Ruska a Iránu.
  • Na záver dávame do pozornosti milú kreatívu od Banksyho. Umelec zdravotníkom v britskej nemocnici ďakuje za to, čo robia, obrazom „supersestry“.
  • A ešte pripomienka fanúšikom Harryho Pottera. Nájdete ho aj online na Spotify.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie 02 - Modified: 2020-05-04 14:04:17 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: O tom ako Kočner vyjadril ľútosť a Zem a Vek naletel Kordovej irónii 03 - Modified: 2020-05-03 10:43:56 - Feat.: 0 - Title: Komunikačné lapsusy Igora Matoviča a krízovej vlády 04 - Modified: 2020-04-28 06:08:38 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: RTVS má rezervy. Odvolanie Rezníka nie je podľa novej ministerky kultúry témou dňa
01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 02:08