C.S.I.: Kriminálka New York (CSI: NY)
StoryEditor

Veľký prehľad TV seriálov: Čo končí a čo pokračuje

17.05.2013, 17:51
Ostane už iba jedno CSI, New York zrušili. Neuchytil sa ani Matthew Perry v novom sitkome Go On. Zato Kosti, NCIS aj Teória veľkého tresku pokračujú.

Amerika uzatvára sezónu 2012/2013. Tento týždeň najväčšie stanice CBS, Fox, NBC, ABC a The CW ohlásili, s ktorými seriálmi počítajú aj v ďalšej sezóne a ktoré zrušia. Ich rozhodnutia sa dotkli aj slovenských staníc.

Stop vraždám v New Yorku

Minulú sezónu zrušila stanica CBS kriminálku CSI: Miami a teraz prišiel na rad aj New York. Deviata séria CSI: NY bude poslednou – a to napriek faktu, že seriál mal stabilnú sledovanosť v cieľovej skupine 18-49 – medzisezónne stratil iba zanedbateľných dvoch zo sto divákov. V širšej skupine domácností (households) dokonca rástol. Rozhodnutie CBS sa výrazne dotkne zahraničných televízií: seriály z rodiny CSI totiž patria k najpredávanejším na svete, u nás ich kúpiô free-TV kanál Plus a káblová AXN. The Hollywood Reporter prízvukuje, že seriál sa na CBS vysielal v piatok, kedy americké stanice pozerá menej ľudí ako po iné dni, ale držal si svoje výsledky popri konkurencii ako Grimm. Čísla si držal, ale neboli vysoké: sezónny priemer sledovanosti CBS v skupine 18-49 je rovných 2,9 %, kým CSI: New York malo iba 1,9 %.

Posledným zo série CSI tak ostáva Kriminálka Las Vegas, ktorá sa na jeseň vráti so 14. sériou a aj Tedom Dansonom v hlavnej úlohe.

Aktuálna piata séria bude poslednou aj pre "najznámejšie americké PSČ" 90210. Materská stanica The CW už koncom februára informovala, že so seriálom ďalej nepočíta. Tento týždeň sa diváci dočkali uzavretia všetkých dejových línií. "Sme hrdí na absolventov West Beverly High," povedal prezident stanice Mark Pedowitz. Seriál v cieľovej skupine 18-49 stratil medzisezónne viac ako štvrtinu divákov a jeho sledovanosť skĺzla pod priemer stanice. Navyše medzi piatou a šiestou sériou sa spravidla preskupujú náklady na výrobu medzi stanicou a dodávateľským štúdiom. Keby The CW pokračovala, mala by drahší a menej sledovaný seriál.

Sezóna 2012/2013 znamená stop aj pre Fringe či Gossip Girl. V oboch prípadoch však ide o vopred ohlásený a dlhodobo známy zámer, takže seriály sa dejovo uzavrú. Fringe opúšťa stanicu Fox po piatich sériách, kedy sa dočkal zmien vysielacích časov, až napokon skončil v "problematickom" piatkovom prime-time a posledné sezóny mal podľa očakávania sledovanosť pod staničným priemerom. Gossip Girl končí na The CW po šiestich sériách a so sledovanosťou, s ktorou môže byť jej materská stanica The CW stále spokojná.

Nezaujali veteráni ani novinky

Končí aj niekoľko seriálov známych z českých staníc: medzi nimi tiež sitkom Štúdio 30 Rock (30 Rock), ktorý na NBC vydržal nadpriemerných sedem sezón. Objednávku na ďalšie časti nedostal ani animovaný seriál Foxu The Cleveland Show, aj keď stanica posledný mesiac zahmlievala, či išlo o skutočný koniec.

Pokračovania sa nedočka aní lekársky seriál Private Practice: končí po šiestich sériách, doposiaľ nepovšimnutý slovenskými vysielateľmi. Minulú sezónu mal na pomery ABC stále dobrú, 2,4-percentnú sledovanosť v cieľovej skupine 18-49, ale v porovnaní s predošlo sériou stratil až pätinu mladých divákov.

Niektoré americké seriály sa dožijú len jednej série. NBC už nepočíta so sitkomom Go On s Matthewom Perrym: sledovanosť 2,4 % v 18-49 bola pre NBC dobrá, na úrovni staničného priemeru, ale mala klesajúcu tendenciu. ABC zrušila ratingovo slabo prijatý seriál Červená vdova (Red Widow), ktorý u nás vysiela AXN, alebo akčný vojenský seriál Last Resort, ktorý sa čoskoro dostane na Slovensko. Otáznik visí nad seriálom Hannibal, známym tiež z AXN: verdikt o jeho pokračovaní alebo zrušení padne neskôr.

 

TV rady Stratégií:

 

Seriály známe na Slovensku: Ktoré v Amerike končia a ktoré pokračujú

Skupina Markíza

Pokračujú: 2 baby na mizine (2 Broke Girls), Community, Dva a pol chlapa (Two and a Half Men), Hrozba z temnoty (Supernatural), Lovec zločincov (Person of Interest), Mentalista (The Mentalist), Mike a Molly (Mike & Molly), Myšlienky vraha (Criminal Minds), NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service), NCIS: Los Angeles, Nikita – skrátená šesťdielna séria, Revolution, Teória veľkého tresku (The Big Bang Theory), Upírske denníky (The Vampire Diaries)

Končia: 90210: Nová generácia (90210), Fringe, Gossip Girl, Pravidlá zadaných (Rules of Engagement)

Skupina Joj

Pokračujú: Ako som spoznal vašu mamu (How I Met Your Mother), C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation), Dobrá manželka (The Good Wife), Glee, Griffinovci (Family Guy), Hawaii 5.0 (Hawaii Five-0), Kosti (Bones), Simpsonovci (The Simpsons), Vtierka Castle (Castle), Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time), Myšlienky vraha (Criminal Minds), Moderná rodina (Modern Family)

Končia: C.S.I.: Kriminálka New York (CSI: NY), Telo ako dôkaz (Body of Proof)

Skupina RTVS

Pokračuje: Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (Law & Order: Special Victims Unit)

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 01:25