StoryEditor

Matovičove komunikačné lapsusy, dianie okolo RTVS, predaj Markízy či štátne noviny. Ktoré ďalšie témy sa čítali v Týždni v mediách?

27.12.2020, 19:08
Autor:
redred
Prinášame TOP 10 článkov za rok 2020 rubriky Týždeň v médiách.

Každý týždeň prinášame v rubrike Týždeň v médiách informácie o tom, čo bolo témou uplynulých dní a čo sa udialo v médiách. Vybrali sme top 10 článkov, ktoré za rok 2020 získali najvyššiu čítanosť. Najviac rezonovala téma premiéra Matoviča a jeho komunikácie na sociálnych sieťach.

1. Denník N podľa premiéra vypúšťa bludy a Kočner chcel vydierať Pellegriniho
Článok sme uverejnili ešte máji tohto roka, Igor Matovič už v tom čase kritizoval SaS. V relácii rádia Expres „Braňo Závodský naživo“ na moderátorovu otázku, či je SaS dobrý koaličný partner, odpovedal, že „bohužiaľ, dnes sa ukazuje, že nie je dobrý partner a správa sa rovnako ako za vlády Ivety Radičovej“. Pokračoval tým, že „niektorí ľudia potrebujú spochybňovať vládne opatrenia cez svoje facebooky“, že Richard Sulík sa správa populisticky a tiež, že „podrážať nohy v tejto ťažkej situácii nie je dobré“. Uviedol, že SaS môže kedykoľvek odísť z koalície, no verí, že sa vzťahy znormalizujú.

V relácii televízie Markíza "Koronavírus: Mimoriadna relácia" premiér sa obul do Denníka N: v poslednej dobe vypúšťa konšpirácie a bludy ako portál Hlavné správy. Reagoval tak na článok Denníka N o chýbajúcom nariadení, podľa ktorého vláda zatvorila hranice a že štátna karanténa môže byť v rozpore s ústavou. „Nie je to pravda a zajtra bude na to minister vnútra reagovať,“ dával veci na pravú mieru. Celý článok si môžete prečítať tu.

2. Matovič si nedá povedať a naďalej píše detinské statusy. Facebook je odbrý aj pre Budaja a Rattaja
V auguste sme sa venovali tomu, ako náš premiér kritizuje médiá. Napísali sme: Prirýchlo náš premiér Igor Matovič, pochytil od bývalého premiéra Roberta Fica kritiku novinárov. Trvalo mu to len viac ako tri mesiace čo je vo funkcii, čo je celkom rýchlo. Rozdiel je len v tom, že zatiaľ čo Fico, keď už nevedel kam, nadával novinárom do prostitútiek a znížil sa aj k hanlivejším nadávkam ako napríklad "slizké hady" a bol aj osobnejší. Slovné prestrelky súčasného premiéra Igora Matoviča nie sú zatiaľ ani vulgárne, a ani osobné. Avšak súčasný premiér sa rovnako púšťa do konfrontácií s novinármi, v uplynulom týždni opäť nečakane adresoval relatívne dlhý status na facebooku novinárom, ktorý nazval O lúzrovi a Vyvolených.

"Takto pred rokom boli médiá plné článkov Vyvolených o lúzrovi, ktorý nie je hodný sa viac do parlamentu dostať," napísal v tom čase Matovič na Facebooku. "Zbožňovali Andrejka, Ivanka, Miška, Mirka, Alojzíka ... a lúzrovi predpovedali parlamentnú smrť. Hysterčili, keď si dovolil na ich božikov čo i len krivo pozrieť. Ich podvody či hriechy cielene odmietali vidieť, umenšovali ich, či priamo obhajovali."

Premiér Matovič písal aj o tom ako vyvolení boli v šoku, keď lúzer dostal od sudcov z ľudu rolu, o ktorej nikdy ani nesníval. Podľa Matoviča "Vyvolení" zlyhali, pretože ani dnes kvôli ich bohorovnosti, sebaklame a selektívnej spravodlivosti nevedia nájsť pravdu, zostalo to na sudcoch z ľudu. Napriek tomu, že premiér nikde priamo nespomína novinárov, je zrejmé, že sa im pripomína opäť takto. Kto je  "Lúzer", to hádam nie je ťažké pochopiť. Celý článok si môžete prečítať tu.

3. Komunikačné lapsusy Igora Matoviča stále pokračujú
Aj tretí najčítannejší Týždeň v médiách patril premiérovi a jeho komunikácii na Faceboku. Jeden príklad z tohto obdobia. Celý článok si prečítate tu.

archív, facebook I.M.

4. Česko hľadá svojho Matoviča a Slovensko má skutočnú superstar. Aj o partneroch prezidentky

V júli sme napísali o tom, ako pochvalne reagovali české médiá na návštevu Igora Matoviča v Česku. Náš premiér sa tam stretol s premiérom Česka Andrejom Babišom. Český portál priniesol na túto tému komentár. Titulok komentára znel: V Prahe sa objavil politik schopný poraziť Andreja Babiša. A zasa odišiel. A tiež sa v komentári písalo o tom, že susedia čakajú na svojho českého Matoviča.

V článku sme sa zaoberali aj tým, či bolo vhodné nazvať profesora Vladimíra Krčméryho "našou superstar" a nakoľko má verejnosť právo na to, aby bulvárne médiá rozoberali súkromie politikov, alebo je to za hranicou slušnosti - stalo sa to na margo našej prezidentky, bulvárne médiá priniesli informáciu o jej novom šťastnom vzťahu. Celý článok si prečítajte tu.

5. Smrť pri natáčaní v českej Zámene manželiek. Bude to koniec reality šou?
Ďalší najčítannejší Týždeň v médiách sa venoval tomu, kde sú hranice reality šou. Článok vznikol potom ako sa v Česku objavila informácia, že počas natáčania jedného z dielov reality šou Zámena manželiek si na život siahol jej účastník. Televízia Nova zareagovala okamžite, keď poskytla súčinnosť pri vyšetrovaní a diel neodvysiela. Napísali sme, že hranica reality šou existuje a my na Slovensku sme ju spoznali už dávno. Ak sa chcete dozvedieť, čo, respektíve, kto bol tou hranicou, kliknite si sem.

6. Ako Matovič urobil prácu za novinárov, ale aj o rapujúcom Smere
Bol koniec januára, pred nami parlamentné voľby a kandidujúce strany rozbiehali svoje volebné kampane. Igor Matovič spolu s ďalšími "Obyčajnými ľuďmi" sa v tom čase vybral do francúzskeho Cannes, kde našiel vilu exministra financií Jána Počiatka. Dnes povestné video sa nielenže stalo virálom na sociálnych sieťach, ale otvorilo mu cestu k tomu, aby na seba a na jeho boj s korupciou upozornil ešte viac, čo mu vo voľbách prinieslo vysoké percentá. To ostatné poznáte. Ak si chcete osviežiť, ako vyzeralo video z Cannes, kliknite sem.

7. Ako Haščák kupoval a získaval vplyv v médiách
Spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka  začiatkom decembra zadržala polícia. Podľa niektorých médií je to omnoho väčšia udalosť akoby zadržali niektorého politika. Denník Sme napísal, že Haščák sa stíhaniu vyhýbal pätnásť rokov. Napriek tomu, že šéf Penty ihneď reagoval, že nevie, prečo sa ocitol v rukách polície, tým dôvodom je spis Gorila a obvinenie z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Bezprostredne po zadržaní sa líder finančnej skupiny Penta Investments vzdal všetkých výkonných pozícií v skupine. V článku sme písali o tom, ako postupne rástol Haščákov vplyv v médiách.

8. O predanej Markíze, zmenách v RTVS a o kovide, ktorý neobchádza ani novinárov
Český podnikateľ Petr Kellner a jeho PPF Group sa definitívne stal novým majiteľom slovenskej Markízy. A nielen tej.  Kellner získal na jeseň posledné potrebné povolenie od Európskej komisie na to, aby prevzal podiely od Central European Media Enterprises (CME). Spoločnosť CME vlastnila v Európe okrem slovenskej Markízy, aj českú Novu, ale aj televízie v Rumunsku, Bulharsku a v Slovinsku. V článku sme písali aj o tom, že jeden z prvých novinárov, ktorý priznal ochorenie Covid-19  bol Štefan Hríb.

9. O tom, ako sa Boris Kollár zastal RTVS. Aj o Matovičových štátnych novinách
S nástupom Igora Matoviča do funkcie premiéra sa častejšie v uplynulom roku dostala na pretras téma štátnych novín. Podľa premiérových vyjadrení, sa projekt mal spustiť čo najskôr. Novinami chcel náš premiér na pravidelnej mesačnej báze informovať ľudí o tom, na čo sa míňajú štátne peniaze a čo jednotlivé ministerstvá za posledný mesiac urobili. Hospodárske noviny prerátali, že distribúcia 32-stranových novín v počte 2 milióny kusov pri cene 15 centov za výtlačok vyšla na 300-tisíc eur každý mesiac. A to bez ceny za tlačiareň či financovania ľudí, ktorí tieto noviny napíšu a pripravia. Téma štátnych novín vplyvom udalostí zatiaľ zanikla.

V článku sme sa venovali aj tomu, ako Boris Kollár nečakane navštívil zasadnutie Rady RTVS, ktorá reagovala na výčitku parlamentného výboru pre kultúru a médiá na čele s Kristiánom Čekovským (OĽaNO) o nehospodárnosti verejnoprávnej inštitúcie. Boris Kollár na zasadnutí vyhlásil, že pokiaľ neprejde RTVS finančným auditom, nikto nebude verejnoprávnu inštitúciu na čele s Jaroslavom Rezníkom kriminalizovať. Kollárovo vyjadrenie a vystúpenie v Rade RTVS zhodnotila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) za "neštandardné", i keď na vyjadrenie názoru či návštevu rokovania Rady RTVS má podľa nej šéf národnej rady nárok.

10. Šéf RTVS Rezník čelí kritike a Kmotríkova TA3 mení majiteľa
V uplynulom roku sa často hovorilo aj o RTVS, ktorá prešla finančným auditom. Na výsledok auditu mal iný názor tak generálny riaditeľ Jaroslav Rezník, ako aj ministerka kultúry Natália Milanová. Veľké zmeny sa diali aj v TA3. Jej novým generálnym riaditeľom sa podľa informácií médií mal stať Michal Ruttkay. Dnes vieme, že tieto informácie sa nepotvrdili a spravodajskej televízii šéfuje Mirjana Hron Sikimič.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:44